unesco

Unesco

Unesco-scholen?

De Prizma-scholen maken deel uit van het Unesco Associated School Project Network (ASPnet). Het verbindt scholen van over de hele wereld met elkaar rond het doel: vrede bouwen in de hoofden en harten van kinderen en jongeren.
Meer dan 10.000 scholen in meer dan 180 landen werken samen aan kwaliteitsvol onderwijs voor het realiseren van internationale verbondenheid, verdraagzaamheid en solidariteit. Ze maken de leerlingen vertrouwd met het gedachtengoed van Unesco en leren de jongeren dat ze zelf verantwoordelijk kunnen zijn voor positieve veranderingen en kunnen bijdragen aan een veilige, verdraagzame en schone wereld.

https://aspnet.unesco.org
https://www.unesco.be/nl/onderwijs

Wat is Unesco? Wat zijn de duurzame ontwikkelingsdoelen?

Unesco is een organisatie van de Verenigde Naties (VN) die duurzame ontwikkeling en interculturele dialoog stimuleert in het onderwijs, in wetenschap, cultuur en communicatie.

https://www.unric.org/nl/sdg-in-nederlands


Unesco projecten

Projecten 2018-2019

Saved by the bell

Op vrijdag 5 oktober 2018 werd er massaal ‘gebeld’ in meer dan 500 scholen in Vlaanderen en Brussel. Officieel belden 138 535 leerlingen en 7804 leerkrachten die dag voor het recht op goed onderwijs voor iedereen. Door de schoolbel extra luid en extra lang te laten rinkelen, stonden leerlingen en leerkrachten even stil bij het feit dat niet alle kinderen goed onderwijs kunnen krijgen.
Saved by the bell, de jaarlijkse belactie op de Internationale dag van de Leerkracht, is al een tijdje goed ingeburgerd in het Vlaamse en Brusselse onderwijs. Sinds dit jaar nemen dus ook onze Prizmascholen deel aan deze symbolische actie.

Unesco Saved by the bell

Samen tegen armoede

Op maandagmorgen 26 november was de aankomst van onze leerlingen op school een beetje anders dan anders. Net als in meer dan 220 andere scholen in Vlaanderen en Brussel, moesten ook onze Prizma-leerlingen die dag een hindernis overwinnen om de school te kunnen betreden. Ook tijdens sommige LO-lessen werden er wat meer obstakels genomen dan anders.

Een woordje uitleg :

Wisten jullie dat 1 Belg op 7 in armoede leeft? Dat zijn meer dan 1 7000 000 mensen : volwassenen, maar ook ... kinderen en jongeren. 1 kind op 5 in België groeit op in armoede; voor deze kinderen is naar school komen niet altijd gemakkelijk. Ze komen hindernissen tegen in hun schoolloopbaan, hindernissen die ze zonder hulp maar moeilijk kunnen overbruggen. De campagne van Samen Tegen Armoede wil dit probleem onder de aandacht brengen.

Unesco Samen tegen armoede